Duurzame Energie Veenendaal-Oost

In uw woning

Klimaat in uw woning

Lage temperatuur verwarming

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een centrale verwarming met radiatoren. Als het buiten koud is, pompt de verwarmingsketel water van 80 à 90 graden naar de radiatoren. Die worden heet en verwarmen de lucht in de kamers. De lucht stijgt op en blijft grotendeels tegen het plafond hangen. Om het toch comfortabel te krijgen moet de bewoner óf de lucht in beweging brengen met een ventilator, óf warmer stoken. Dit kost onnodig veel energie. Vandaar dat er steeds vaker wordt gekozen voor lage temperatuur verwarming, afgekort LTV.

Lage temperatuur werkt nét zo goed

In plaats van kleine radiatoren die heel heet worden kun je ook werken met grote oppervlakten en lagere temperaturen, tot circa 45 graden. Hierdoor hoeft u minder hoog te stoken dat tot een zelfde of zelfs een beter comfort leidt. En met minder stoken, bespaart u bovendien energie en dus geld. Verwarmen en koelen kan bijvoorbeeld via convectoren, wandpanelen of buizen in de vloer of muren. Hiermee wordt de ruimte net zo goed warm, maar zonder de nadelen van radiatoren met hoge temperaturen.

Warmte en koeling via de vloer

Een prima oplossing voor LTV is bijvoorbeeld vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt de ruimte heel gelijkmatig waardoor het al veel eerder behaaglijk is. Daardoor kunt u de thermostaat wat lager zetten. Dit scheelt voor elke graad Celsius maar liefst 6% stookkosten! Bijkomend voordeel van het duurzame energiesysteem is dat u in de zomer, als het erg warm is, koud water door de leidingen kunt laten stromen. Hierdoor kan de temperatuur in huis enkele graden dalen ten opzichte van de buitentemperatuur. Het verwarmings- en koelingssysteem in uw woning (bijvoorbeeld vloerverwarming) wordt niet aangelegd door DEVO, maar valt onder de verantwoording van de ontwikkelaar, verhuurder of uzelf.

Warm water

Het duurzame energiesysteem zorgt ook voor de warmtelevering ten behoeve van het warme tapwater.

Geen gas meer nodig

In Veenendaal-oost komt geen aardgasnet. Koken gaat elektrisch. Voor sommigen zal dat even wennen zijn, maar met de moderne technieken (traditionele kookplaat, keramisch koken, halogeen- of inductiekookplaat) is er altijd wel een systeem dat u zal bevallen.

Zakelijk geïnteresseerd?

Bent u zakelijk betrokken bij de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost? Klik dan hier voor de zakelijke site met meer informatie. Login zakelijke site

Gemeente Loket

Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over het opzetten van een lokaal energiebedrijf via een publiek-private samenwerking? Klik dan hier. Login zakelijke site