Duurzame Energie Veenendaal-Oost

In uw woning | Tips

Tips

Lage temperatuur verwarming went zó!

Lage temperatuur verwarming zoals bijvoorbeeld vloerverwarming geeft een comfortabele, gelijkmatige warmte. Wel zijn er specifieke zaken waar u even extra op moet letten, zoals de wat langere reactietijd, het belang van ventilatie en de keuze van de juiste vloerbedekking bij vloerverwarming.

Gelijkmatig en geleidelijk

LTV via bijvoorbeeld vloerverwarming wordt nooit echt heet. Daarom kunt u niet ‘even snel’ een paar graden warmer stoken. Sterker, u kunt de verwarming het beste altijd op dezelfde temperatuur laten staan. Dus ook ’s nachts of als u een weekend weg gaat. Gelijkmatig continu verwarmen kost minder energie dan steeds opnieuw opwarmen. Als u voor langere tijd op vakantie gaat, kan de temperatuur wel eventueel wat lager. Hou er dan wel rekening mee dat het bij terugkomst enkele uren kan duren voor uw huis weer op temperatuur is.

Goed ventileren

De huizen zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd, dat er geen kieren meer zijn waar frisse lucht naar binnen komt. Zorg daarom voor goede werking van de in uw huis ingebouwde ventilatiesystemen en hou alle roosters schoon en open. Dit garandeert een gezond binnenklimaat.

Ons advies is:

 

Type vloerbedekking Geschiktheid in uw woning
Natuursteen Altijd toepasbaar
Tegels (plavuizen) Altijd toepasbaar
Hout, parket De meeste soorten parket zijn toepasbaar. Parket van zacht hout zoals beuken, vuren en berken is niet geschikt voor toepassing met vloerverwarming. Ook parket van lange planken is ongeschikt.
Kurk Niet toepasbaar
Linoleum, marmoleum Altijd toepasbaar
Zeil, laminaat Altijd toepasbaar mits het direct op de vloer wordt gelijmd (dus niet zwevend wordt gelegd).
Tapijt of tapijttegels De meeste soorten tapijt zijn toepasbaar. Tapijt met een foamrug of hoogpolig tapijt is echter ongeschikt. Er mag nooit een ondertapijt worden toepast.

 

Deze tabel is uitsluitend bedoeld ter indicatie. Laat u altijd vooraf goed informeren door de aannemer of verhuurder van uw woning.

Welke vloerbedekking u ook kiest, belangrijk is dat de isolatiewaarde hiervan lager is dan de voorgeschreven waarde van uw verwarmingssysteem in huis. Als u twijfelt over een vloerbedekking, vraag dan uw leverancier van de vloerbedekking naar de isolatiewaarde.

Nooit spijkeren of boren!
Bij vloerverwarming lopen er overal leidingen door de vloer. Sla er dus nooit een spijker in en boor geen gaten voor kabels en dergelijke. De kleinste vergissing kan tot enorme schade leiden. Als u vloerbedekking wilt vastleggen, kies dan voor lijm. Geef bij uw leverancier aan dat u gaat lijmen op een cementen of anhydriet dekvloer met vloerverwarming. Zo weet u zeker dat u de juiste lijmsoort koopt.
 

Zakelijk geïnteresseerd?

Bent u zakelijk betrokken bij de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost? Klik dan hier voor de zakelijke site met meer informatie. Login zakelijke site

Gemeente Loket

Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over het opzetten van een lokaal energiebedrijf via een publiek-private samenwerking? Klik dan hier. Login zakelijke site