Duurzame Energie Veenendaal-Oost

Vraag en Antwoord | Algemeen

Algemeen

Hoe wordt het gebruik van warmte gemeten?
Elke woning is uitgerust met een warmtemeter voor de registratie van uw warmteverbruik voor het verwarmen van uw woning en het verwarmen van uw warme water. Op basis van deze meter wordt het verbruik met u afgerekend.

Het verbruik per woning is uiteraard afhankelijk van de grootte van de woning, persoonlijke comfortbehoefte, samenstelling van het gezin etc. Ook de weersomstandigheden zijn van invloed. Een groot deel van uw verbruik, vindt plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt om die reden een groot verschil in uw eindafrekening.

Betaal ik niet meer dan bij een gasgestookte woning?  
Op 1 januari 2014 is de Warmtewet ingevoerd, De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks het maximumtarief vast volgens het Niet-Meer-Dan-Anders-principe. Dit betekent dat de kosten vergelijkbaar zijn met de kosten bij gebruik van gas voor centrale verwarming en warm water. Net als bij gas bestaat het tarief voor warmte uit verbruik en vastrecht. Het vastrecht voor warmte is hoger dan bij gas, maar u betaalt geen apart vastrecht aan een netbeheerder, zoals bij gas. Ook heeft u geen kosten voor onderhoud en vervanging van een cv-ketel. 

Hoe komt het DEVO tarief eigenlijk tot stand?
Als een woning in Nederland op een lokaal warmtenet is aangesloten, worden de volledige integrale kosten voor verwarmen vergeleken met die van een op aardgas aangesloten woning. Dit om te voorkomen dat mensen bij een verwarmingssysteem meer zouden moeten betalen dan bij een gasgestookte woning. Om dit wettelijk te regelen, is de Warmtewet op 1 januari 2014 van kracht gegaan. Deze wet beschermt de consument en bepaalt onder andere de maximale warmteprijs. De warmtetarieven van DEVO zijn in overeenstemming met de Warmtewet. 

Kan ik mijn eigen temperatuur instellen?
Ja, in elke woning komt gewoon een thermostaat, die u zelf kunt instellen.

Komt er nu vloerverwarming in mijn woning?
De woningen worden voorzien van het zogenaamde laag temperatuur verwarmingssysteem met de mogelijkheid tot koeling. Voor het toepassen van dit systeem zijn meerdere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Het verwarmingssysteem in uw woning wordt niet aangelegd door DEVO, maar door de bouwer van uw woning. Zij kunnen u meer vertellen over het verwarmingssysteem in uw woning. 

Wat is laag temperatuur verwarming?
LTV (laag temperatuur verwarming) gebruikt water van relatief lage temperatuur om een woning te verwarmen. Dit in tegenstelling tot gewone radiatoren met een Cv-ketel waarbij dit kan oplopen tot wel 90 graden. Lage Temperatuur Verwarming verwarmt ruimtes gelijkmatiger en constanter, via bijvoorbeeld vloerverwarming. Stofverplaatsing krijgt daardoor nauwelijks kans. LTV is een milieuvriendelijke optie die ook goed uitpakt voor mensen met gevoelige luchtwegen.

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is te vergelijken met een omgekeerde koelkast. Binnen in uw koelkast is het koud, omdat de warmtepomp de warmte van binnen naar buiten transporteert. Daarom is het rooster aan de achterkant altijd warm. Dit systeem is gebaseerd op het principe dat gas opwarmt als je het onder druk zet en afkoelt als je de druk vermindert (zoals een spuitbus met slagroom afkoelt als je ermee spuit). De warmtepomp geeft de warmte die vrij komt af aan de lucht achter de koelkast of aan het water in een verwarmingssysteem.

Is het mogelijk om een designradiator te plaatsen in de badkamer?
Dit is natuurlijk ook mogelijk alleen moet er bij het ontwerp rekening mee gehouden worden dat de temperatuur van de radiator maximaal 45 °C wordt. Of dat de radiator in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming functioneert.

Moeten bewoners plavuizen toepassen?
De meeste woningen zullen verwarmd en gekoeld worden via de vloer. De vloerbedekking (tapijt, laminaat, tegels en parket) moet de warmte die via de vloer in de woning komt zo goed mogelijk doorgeven. Plavuizen kunnen deze afgifte en het comfort het beste waarborgen. De meeste soorten tapijt, laminaat en parket kunnen ook gewoon worden toegepast. Welke soorten vloerbedekking toe te passen zijn, is afhankelijk van de isolatiewaarde van de vloerbedekking en onderlaag. Aangezien steeds meer nieuwbouw woningen voorzien zijn van vloerverwarming, spelen fabrikanten van vloerbedekking hier handig op in en zijn zij door deze ontwikkeling op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen. Meer informatie kunt u vinden op de pagina tips.

Hoe betrouwbaar is de warmtelevering?
De warmtelevering is zeer betrouwbaar. Zo staan er naast de warmtepompen en de warmtekrachtcentrale (WKK) ook nog 2 grote gasketels in het Energiehuis, voor het geval er storing is in de warmtepomp en/of WKK. Verder wordt de installatie continu bewaakt en gecontroleerd. Bij storingen kunnen direct de back-up gasketel units worden ingeschakeld. Deze staan permanent op stand-by modus.
Sinds 1 januari 2014 is daarnaast de Warmtewet van kracht. Deze warmtewet beschrijft hoe consumenten en bedrijven extra beschermd worden. Belangrijk onderdeel hierin is de leveringszekerheid. De Warmtewet regelt dat klanten die aangesloten zijn op stadswarmte deze gegarandeerd geleverd krijgen. De continuïteit van de leverantie is daarom conform de Warmtewet gewaarborgd.

Moet ik nu elektrisch gaan koken?
Ja, aangezien er geen aardgas aanwezig is, gaat koken dus elektrisch (bijvoorbeeld inductie). Dat kan soms best even wennen zijn. Gelukkig biedt elektrisch koken ook diverse keuzes zoals een elektrische kookplaat, een keramisch- en een inductie kookplaat.

Stel dat de elektriciteit uitvalt, heeft men dan nog warmtelevering?
De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in Nederland is erg hoog. De gemiddelde uitval bedraagt minder dan 30 minuten per jaar. Net zoals bij het gebruik van een HR-ketel heeft men tijdens deze zeldzame momenten even geen warmte meer. Gelukkig komt dit weinig voor.

Levert het energiesysteem ook kraanwater?
DEVO levert alleen de warmte voor de bereiding van uw warme kraanwater. Het waterverbruik betaalt u rechtstreeks aan het betreffende waterleidingsbedrijf.

Klopt het dat ik bij het tappen van warm water een kleine hoeveelheid warm water tussen het koude water door krijg, voordat ik echt warm water krijg?
Ja, dit klopt. Eén van de eigenschappen van een collectief warmtenet -zoals ook van het DEVO warmtenet- is dat u bij het tappen van warm water, altijd tussentijds een kleine hoeveelheid warm water krijgt, waarna het toestel later doorlopend ± 58°C levert.

De warmhoudstand (benodigd om de aanvoerleiding van de woning vanuit het DEVO-systeem warm te houden) veroorzaakt deze kleine piek. Het warme water dat u tussentijds krijgt is dan ook heel normaal bij deze systemen. Dit verschilt ten opzichte van een CV-ketel die direct begint met koud water totdat er voldoende vermogen is om het tapwater op de gewenste temperatuur te brengen. Dat kan best even wennen zijn als u uit een situatie met een CV-ketel komt.

Is aansluiting op het collectieve energiesysteem verplicht?
Ja, in heel Buurtstede en een groot deel van Veenderij is de aansluiting op het warmte- en koudesysteem verplicht. Er wordt namelijk geen huis-aan-huis gasinfrastructuur aangelegd in deze wijken.

Wordt er rekening gehouden met de extra kosten door elektrisch koken?
De berekening van de tarieven is gebaseerd op het principe Niet-Meer-Dan-Anders. Hierbij wordt ook rekening gehouden dat u extra elektriciteitsverbruik kunt hebben omdat u elektrisch kookt. 

Wat kan ik doen tegen geuroverlast?

Het komt bij sommige woningen weleens voor dat de sifon van de inlaatcombinatie (onder de afleverset van DEVO in de meterkast) droog staat waardoor er geuroverlast in huis kan ontstaan. Dit is eenvoudig te verhelpen door de sifon te vullen met een geringe hoeveelheid water, het water zorgt voor de stankafsluiting. Let daarbij op dat de sifon niet overloopt, vaak is een klein glaasje water voldoende. Deze foto laat zien waar de sifon zich bevindt. 

Zakelijk geïnteresseerd?

Bent u zakelijk betrokken bij de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost? Klik dan hier voor de zakelijke site met meer informatie. Login zakelijke site

Gemeente Loket

Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over het opzetten van een lokaal energiebedrijf via een publiek-private samenwerking? Klik dan hier. Login zakelijke site