Verwarmen zonder aardgas
De afgelopen 50 jaar was het de normaalste zaak van de wereld: huizen verwarmen met aardgas. Maar daar komt een einde aan. In 2050 wil Nederland van het gebruik van aardgas af zijn. Dat betekent dat tegen die tijd niemand zijn huis en kraanwater meer verwarmt met aardgas. Ook koken kan dan niet meer op gas. Maar wat gebruiken we dan wel? Duurzaam opgewekte warmte en elektriciteit!
De nieuwe energiecentrale van DEVO in Groenpoort wekt duurzame aardgasvrije warmte op. Daar is wel een hoop elektriciteit voor nodig. En dat is momenteel een uitdaging. De overgang naar duurzaam opgewekte stroom is namelijk in volle gang. Maar het elektriciteitsnet is daar nog niet op aangepast.
Er zijn piekmomenten waarop er heel veel elektriciteit wordt opgewekt en verbruikt. Om het elektriciteitsnet niet verder te belasten, mag je op veel plekken dus niet nóg meer energie verbruiken op die piekmomenten. Dat geldt ook voor de nieuwe centrale in Groenpoort. Maar laten die piekmomenten nu juist ook de momenten zijn dat veel mensen hun huis willen verwarmen en warm water willen gebruiken. Dat lijkt misschien een probleem. Maar de nieuwe centrale heeft daar de oplossing voor.
Energie eerst opslaan en later gebruiken
Gerhard van de Lagemaat (directeur van DEVO) legt uit: “Iedereen wil energie afnemen op hetzelfde moment. Vooral in de ochtend en avond. Dat wordt steeds moeilijker en duurder. En het zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet. Maar in deze energiecentrale zitten een aantal slimme elementen. Zo komt er energieopslag in de vorm van een warmtebuffer. We kunnen dan buiten de piektijden warmte produceren. Die warmte slaan we op en leveren we aan bewoners wanneer zij dat nodig hebben. Zo mijden wij de piekmomenten voor de productie van warmte, zonder dat bewoners hun warmtevraag en dus hun gedrag hoeven aan te passen. Dat maakt deze centrale uniek.En dat is ook de reden dat het warmtenet in Groenpoort in oktober is uitgeroepen tot Meest Innovatieve Warmtenet 2024. Een mooie erkenning!”
Nieuwbouw én bestaande wijken
2050 lijkt misschien nog ver weg. Maar er moet nog heel wat gebeuren voor we allemaal van het gas af zijn. Het betekent namelijk niet alleen dat nieuwe wijken op een duurzame manier verwarmd moeten worden. Maar ook dat bestaande huizen van het gas af moeten. Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een individuele warmtepomp per huis. Maar in veel gevallen is het slimmer en voordeliger om met de hele wijk samen voor een collectief warmtenet te kiezen.
DEVO onderzoekt samen met de gemeente in welke delen van Veenendaal een warmtenet een goede oplossing zou zijn. Gerhard van de Lagemaat: “DEVO heeft in Veenendaal-oost al veel ervaring opgedaan met het bouwen en beheren van een warmtenet. We willen deze kennis graag inzetten voor nog veel meer Veenendalers. Betaalbaarheid van duurzame warmte staat hierbij wat ons betreft voorop. We werken hiervoor dan ook samen met verschillende partijen in Veenendaal. We staan met z’n allen voor een grote uitdaging. Maar samen kunnen we echt zorgen voor een duurzaam en toekomstbestendig Veenendaal.”