DEVO Groenpoort is Meest Innovatieve Warmtenet 2024!

Het nieuwe warmtenet van DEVO in de Veenendaalse wijk Groenpoort is uitgeroepen tot het Meest Innovatieve Warmtenet van 2024. Op het Nationale Warmtecongres in de Jaarbeurs Utrecht nam directeur Gerhard van de Lagemaat de award in ontvangst. De combinatie van energieopslag en slimme sturing maakt dat het Veenendaalse warmtenet de titel met trots mag dragen.

De uitreiking voor Meest Innovatieve Warmtenet 2024 vond plaats op 17 oktober tijdens het Nationale Warmtecongres. De keuze voor het winnende warmtenet werd de jury niet makkelijk gemaakt. Naast DEVO waren ook Warmtestad Groningen en het warmtenet van Essent bij het Utrechtse Merwedekanaal genomineerd. Maar DEVO stak er voor de jury bovenuit.

Juryvoorzitter Frits Verheij van Greenvis: “DEVO is met een all electric collectieve oplossing gekomen. Zover ik weet, is dit het eerste collectieve warmtenet dat all electric is. Tegelijkertijd biedt DEVO het hoofd aan de uitdagingen van netcongestie. En het systeem is flexibel inzetbaar en goed kopieerbaar.”

 

Samen werken aan de warmtetransitie 

Gerhard van de Lagemaat: “We zijn trots op deze award. Het is een mooie erkenning voor al ons harde werk. Het werk van het team van DEVO natuurlijk, maar ook zeker het werk van alle partners waar we mee samenwerken. Een succesvol warmtenet komt er alleen door een goede samenwerking. Veel dank gaat dan ook uit naar de Gemeente Veenendaal, die zowel als aandeelhouder als beleidmaker erg actief en betrokken is. Ook gaat veel dank uit naar Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost (OVO), onze adviseurs en natuurlijk al onze bouwpartners.” 

 

Het warmtenet van de toekomst

DEVO werkt voor het realiseren van dit nieuwe warmtenet onder andere samen met Linthorst en HoCoSto. HoCoSto legde een ondergrondse warmtebuffer aan waarmee warmte tot een week kan worden opgeslagen. Daarnaast wordt de optimale timing van de warmteproductie bepaald door het innovatieve Energie Management Systeem van Linthorst. DEVO stemt de productie af op de gelijktijdige beschikbaarheid van zonne- en windenergie. En op de beschikbare netcapaciteit, waar DEVO met netbeheerder Liander afspraken over heeft. Ook data over warmtevraag en energieprijzen vormen input. 

Met efficiënte warmtepompen, energieopslag en slimme sturing creëert DEVO het warmtenet van de toekomst. Een systeem dat kan werken in nieuwbouw én bestaande bouw en in gebieden zonder én met netcongestie.

 

In deze video legt directeur Gerhard van de Lagemaat uit wat we precies doen in Groenpoort: