Graffiti kunstwerk op de toegangspoort van DEVO’s energiecentrale onthuld!

Afgelopen vrijdag was het zover. Het graffiti kunstwerk op de toegangspoort van de energiecentrale van DEVO werd onthuld. Ondanks de regen werd het een feestelijke middag. De aanwezigen bekeken vol enthousiasme de creatie van graffiticollectief Straatkapers. En veel van de kinderen herkenden hun ideeën hierin. Warme koffie, een lekker ijsje (of twee) en een leerzame rondleiding door de energiecentrale, maakten de feestvreugde compleet.

Graffiti tegen graffiti

De toegangspoort van de energiecentrale van DEVO was altijd een geliefd object voor graffitispuiters. Dat geeft niet echt een verzorgde uitstraling. Dus dacht DEVO: als er dan toch graffiti op de toegangspoort komt, laten we het dan goed aanpakken! Graffiticollectief Straatkapers heeft daarom samen met basisschoolleerlingen uit Veenendaal-oost een uniek kunstwerk voor DEVO ontworpen. 

DEVO’s projectmanager Berry de Wilde heette iedereen welkom bij de onthulling van de nieuwe toegangspoort. “Weten jullie eigenlijk wat hierbinnen wordt gemaakt?” vroeg hij aan de kinderen die om hem heen waren gedromd. “Wat dan?”, “Rook!” en “Energie, denk ik” werd er van verschillende kanten geroepen. 

Kort legde Berry uit dat DEVO in de centrale duurzame warmte maakt voor Buurtstede en Veenderij. En dat mensen daarom thuis lekker warm water en verwarming hebben. Maar snel ging hij over naar het officiële gedeelte. De aanwezige kinderen mochten allemaal helpen om het afdekzeil van de poort te trekken. Onder begeleiding van enthousiaste kreten werd het kleurrijke resultaat zichtbaar.

 

Voetballen, zelfgekweekte groentes en squishmallows

Na de onthulling legden Straatkapers André en Iza uit wat de gedachten zijn achter het ontwerp. André: “DEVO wekt duurzame energie op. We wilden daarom aan de ene kant elementen in het ontwerp laten terugkomen die kinderen associëren met duurzaamheid. Aan de andere kant wilden we het ontwerp laten aansluiten bij andere streetart-projecten in Veenendaal. Veenendaal-oost heeft een vogelrijke omgeving. Ook in bijvoorbeeld de graffiti in de fietstunnel hier verderop hebben we vogels verwerkt. Voor DEVO wilden we een vogel op een nest schilderen. Dat nest is opgebouwd uit de elementen die de kinderen uit de buurt noemden.”

Iza legt uit hoe zij de afgelopen weken te werk ging. “Ik vroeg aan allemaal kinderen: ‘wat heb jij thuis dat je zó leuk vindt, dat je het mee zou willen nemen om aan de klas te laten zien?’. Daar kwam van alles uit: van voetballen, sportprijzen, squishmallows en huisdieren tot hele edelsteenverzamelingen.” Uit het publiek kwam tot ieders vermaak ineens een enthousiast: “Ja, die edelstenen zei ik!”

Iza vervolgt: “Ook vroeg ik naar dingen die leuk én goed voor de planeet zijn. Daarbij dachten jullie bijvoorbeeld aan windmolens, bijenhotels en groente en fruit uit je eigen moestuin. Als je goed kijkt, zie je al die dingen terug in het kunstwerk. En natuurlijk vroeg ik naar iedereens lievelingsvogel. De populairste vogel? Dat was het roodborstje! Die zit dus op het nest.”

Straatkaper André legt het kunstwerk uit.

 

Verbinding met de wijk

Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO, is erg blij met het eindresultaat. “Wat ik zo leuk vind, is dat er meer dan 100 kinderen hun ideeën hebben gedeeld. Die ideeën zie je terug in dit kunstwerk. Daarmee is het ook echt een kunstwerk dat is vormgegeven door de kinderen uit de buurt. Mooi om te zien dat ze zo betrokken waren en dat we de verbinding met hen konden opzoeken. En hopelijk hebben we ze ook een beetje aan het denken gezet over duurzaamheid en energie. We zijn blij dat we met onze toegangspoort deze mooie wijk nog een stukje mooier en kleurrijker kunnen maken.”

 

Weer of geen weer. Ijs kan altijd!