De herfst is begonnen! Zo zorg je dat de verwarming goed ingesteld staat.

Ineens is het zover. Na een fijne nazomer, doet de koude zijn intrede. Dat betekent natuurlijk dat de zomeroutfits achterin de kast gaan en dat iedereen zich warmer kleedt. Maar misschien wil je ook je verwarming alweer aanzetten. Twee simpele handelingen zorgen ervoor dat je verwarmingsinstallatie optimaal werkt. In dit artikel lees je wat je moet doen voor de omschakeling van koelen naar verwarmen.

Van koelen naar verwarmen

In het najaar, als het weer kouder wordt, adviseren we je om de topkoeling uit te schakelen. In het voorjaar kun je deze dan weer inschakelen. Voor een goede omschakeling zijn twee acties in huis nodig. Hieronder beschrijven we wat je moet doen. Zodra de koeling eenmaal is uitgeschakeld, kan de thermostaat gewoon op dezelfde manier gebruikt worden. Wel zo makkelijk! Vind je het te koud in huis, stel dan de temperatuur op de thermostaat hoger in.  

En… de voordeligste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt. Voor je energierekening en voor het milieu is het daarom goed om verstandig met je verwarming om te gaan. Wil je weten wat je kunt doen om energie te besparen, zonder in te leveren op comfort? Lees dan onze bespaartips

 

Stap 1: Uitschakelen topkoeling  

Aangezien de temperaturen overdag en ’s nachts al laag zijn, is de levering van koude voor de topkoeling vanuit onze energiecentrale intussen uitgeschakeld. Maar in huis moet je ook de topkoeling nog uitschakelen. Hoe je dat doet, verschilt per woning. Er zijn twee verschillende opties:   

  1.  Schakel de woonkamerthermostaat over op verwarmen.   
    Bij veel woningen kun je simpelweg de stand op de woonkamerthermostaat omzetten van koelen naar verwarmen. Hiermee schakelt de regeling van de verdeler van de binnenhuisinstallatie over naar verwarmen.   
     
  2. Zet de fysieke schakelaar bij de hoofdverdeler om.  
    Bij sommige woningen is er een fysieke schakelaar bij of op de hoofdverdeler van de vloerverwarming voor het omzetten van koelen naar verwarmen. De hoofdverdeler van de vloerverwarming bevindt zich bij de meeste woningen beneden onder de trap.  

Kijk in de handleidingen van de binnenhuisinstallatie en eventueel van de thermostaat op welke manier je kunt overschakelen.   

 

Stap 2: Hendels omzetten in de meterkast  

We adviseren ook nog om twee hendels in de meterkast om te zetten. Hiermee voorkom je eventueel ongemak tijdens het verwarmen van jouw woning.  

Met het omzetten van de hendels zet je de aanvoer van koude voor topkoeling dicht en de aanvoer van warmte voor het verwarmen van je woning open. In het voorjaar zet je de hendels weer om. Dan gaat omgekeerd de warmtelevering voor je verwarming dicht en de levering van koude voor topkoeling weer open. En geen zorgen: het omzetten van deze twee hendels heeft geen invloed op de levering van warm tapwater.   

Hoe je deze hendels precies kunt omzetten, leggen we uit op de instructiekaart en in onderstaand filmpje: