Hulp bij het betalen van je energierekening via Tijdelijk Noodfonds Energie

Zijn de kosten voor jouw energierekening hoog ten opzichte van je inkomen? Dan kun je mogelijk steun krijgen uit het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt in dat geval tijdelijk een deel van jouw energierekeningen. 

In 2024 hielp het Noodfonds al 110.000 huishoudens in Nederland. Ook in Veenendaal-oost kregen mensen steun vanuit het Noodfonds. Dit jaar helpt het Tijdelijk Noodfonds Energie opnieuw mensen met de hoge energiekosten. De aanvraagronde voor 2025 gaat komende dinsdag 22 april om 12.00 uur open. Je kunt nu alvast beginnen met de voorbereiding voor je aanvraag.

Tijdelijk Noodfonds Energie 2025 foto.png

Wie kan steun uit het Noodfonds aanvragen? 

Je komt in aanmerking voor steun van het Noodfonds als je hieraan voldoet: 

  • Je huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum.
    Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.400 - (alleenstaande) of € 4.740 - (samenwonend). Daar hoort ook 8% vakantiegeld bij.
  • Je huishouden heeft een of meer energiecontract(en).
  • De energiekosten van je huishouden zijn hoger dan 8 tot 10% van je bruto-inkomen per maand.

Gelden deze voorwaarden voor jou? Dan kun je een aanvraag bij het Noodfonds Energie indienen. Als dit goedgekeurd wordt, betaalt het Noodfonds voor 6 maanden het deel van jouw maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10%.

>> Ga naar website Noodfonds

 

Doe de Situatie check

Meer informatie over de financiële tegemoetkoming voor je energiekosten vind je op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daar kun je ook de aanvraag indienen zodra het Noodfonds open is. De aanvraag neemt ongeveer een half uur in beslag. 

Je kunt ook eerst de Situatie check doen. Zo weet je binnen 2 minuten of je in aanmerking komt voor deze financiële tegemoetkoming. Voor de check heb je de volgende informatie nodig:

  • het bruto-inkomen van jouw huishouden; 
  • jouw maandelijkse energiekosten. 

Voor bewoners in Veenendaal-oost bestaan de energiekosten uit twee onderdelen: de kosten voor de warmte die je via DEVO gebruikt en de kosten van de elektriciteit die je via jouw elektriciteitsleverancier gebruikt. 

Via Mijn DEVO vind je jouw maandelijkse termijnbedrag voor DEVO terug. De kosten voor jouw elektriciteitsaansluiting en -verbruik vraag je op bij jouw elektriciteitsleverancier.   

>> Doe de Situatie check

 

Bereid je aanvraag voor

Je kunt de aanvraag indienen vanaf het moment dat het Noodfonds opent. Dit is op dinsdag 22 april om 12.00 uur. Houd de website van het Noodfonds hiervoor in de gaten.

Het is verstandig om je aanvraag snel in te dienen. Daarom is het belangrijk om je alvast goed voor te bereiden. Dat kan door de gegevens te verzamelen die je nodig hebt. Zo kan je de aanvraag direct doen als het Noodfonds opent. Voor de aanvraag heb je het volgende nodig:

  • Een e-mailadres en telefoonnummer
  • Energierekening(en) op naam van een persoon uit het huishouden (voor DEVO-klanten zijn dat de rekeningen van DEVO en van je elektriciteitsleverancier)
  • Het bedrag dat je vorige maand betaalde aan energie
  • Het klantnummer of administratienummer van de organisatie waar je je energierekening betaalt
  • Een DigiD-account van de hoofdaanvrager
  • DigiD-accounts van alle personen in jouw huishouden boven de 18 jaar met een inkomen (zij moeten allemaal inloggen tijdens de aanvraag)

Het Noodfonds verwacht dat het druk is tijdens de eerste dagen na de opening. Lukt het door de drukte niet om de aanvraag te doen? Probeer het dan op een later moment nog een keer.

 

Verrekening steun Noodfonds

Krijg je de steun vanuit het Noodfonds toegekend? Dan wordt dit via DEVO verrekend. DEVO brengt de toelage rechtstreeks in mindering op je maandelijkse energierekening. Je krijgt het geld dus niet vanuit het Noodfonds op jouw rekening gestort. 

Mocht je nog vragen hebben over de financiële steun, kijk dan op de website het Tijdelijk Noodfonds Energie

 

Hulp bij het aanvragen

Als je hulp wilt bij de aanvraag, kun je contact opnemen met een medewerker bij Geldfit. Of met de lokale stichting Hulpdienst In-Zicht. Zij kunnen je bij de aanvraag ondersteunen.

Word je met je financiën al geholpen door iemand van het Budgetloket? Neem dan contact op met je contactpersoon bij het Budgetloket.