DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal bundelen krachten in nieuw warmtebedrijf Veenwarmte

DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal werken aan de oprichting van een nieuw warmtebedrijf: Veenwarmte. Met Veenwarmte brengen de partijen de kansen voor de aanleg van warmtenetten in verschillende wijken in Veenendaal in kaart. Het nieuwe warmtebedrijf wil hiermee uitvoering geven aan de ambitie van de gemeente Veenendaal om stap voor stap bestaande wijken aardgasvrij te maken.

Op weg naar een aardgasvrij Veenendaal 

Lokale warmtenetten spelen een cruciale rol in de energietransitie. Ze maken het mogelijk om veel huishoudens tegelijk van het aardgas af te halen. De CO₂-uitstoot van woningen en bedrijven die aangesloten zijn op het warmtenet is daardoor veel lager. In veel buurten van Veenendaal is een warmtenet een goed en betaalbaar alternatief voor aardgas. Het geeft bovendien een lagere belasting op het elektriciteitsnet dan een individuele warmtepomp. 

Vorig jaar startte Warmtebedrijf Veenendaal al met een verkenning naar de mogelijkheden voor nieuwe warmtenetten in Veenendaal. Ook DEVO keek uit naar nieuwe kansen voor duurzame warmte buiten Veenendaal-oost. Nu bundelen beide partijen hun krachten voor een duurzame, toekomstbestendige en betaalbare warmtevoorziening.

 

Voorsorteren op de nieuwe warmtewet 

De oprichting van Veenwarmte speelt perfect in op de aankomende warmtewet (de Wet collectieve warmte, Wcw). Deze wet is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd en stelt dat de overheid actief moet deelnemen in een nieuw warmtebedrijf. Veenwarmte voldoet aan deze voorwaarde aangezien de gemeente Veenendaal de enige aandeelhouder van DEVO is. Door samen te werken en Veenwarmte op te richten, lopen DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal vooruit op deze ontwikkelingen: Veenendaal voldoet aan de nieuwe wetgeving en vervult een voortrekkersrol in de regionale energietransitie. 

 

Nieuw bedrijf, vertrouwde partijen 

De twee partijen gaan samenwerken onder de nieuwe naam Veenwarmte en nemen daarin hun jarenlange expertise en ervaring mee. Daarnaast blijven beide bedrijven onder hun eigen namen warmte leveren aan hun bestaande klanten. Voor klanten van DEVO en Warmtebedrijf Veenendaal verandert er dus niets. 

Gerhard van de Lagemaat, directeur DEVO: “DEVO heeft in Veenendaal-oost al veel ervaring opgedaan met het bouwen en beheren van een warmtenet. We kijken ernaar uit om deze kennis in te zetten voor nog veel meer Veenendalers. Betaalbaarheid van duurzame warmte staat hierbij wat ons betreft voorop. We zien de samenwerking met Warmtebedrijf Veenendaal als een hele mooie versterking. Samen willen we een toegankelijke en betrouwbare partner zijn in de energietransitie van Veenendaal.” 

Valentijn Kleijnen, CEO Warmtebedrijf Veenendaal: “Onze doelstelling is het tegengaan van verdere klimaatverandering, door de energietransitie lokaal te versnellen. Slimme, groene warmtenetten kunnen daarbij een groot verschil maken. Een belangrijke voorwaarde voor realisatie van een warmtenet, is dat we het sámen doen. Daarom staan de belangen van de inwoners voorop en willen we ons inzetten voor haalbare, betaalbare en duurzame warmtenetten in Veenendaal.

 

---

Meer informatie over Veenwarmte vind je op de website www.veenwarmte.nl.