Het wordt warmer: tijd om de topkoeling in te stellen
De zon laat zich steeds vaker en langer zien. Dat merk je aan de temperaturen: het wordt weer warmer buiten. En daardoor heb je binnen minder of geen verwarming meer nodig. Als de temperaturen nog verder stijgen, kan het zelfs zijn dat je behoefte hebt aan wat extra verkoeling in huis. Tijd dus om je topkoeling in te schakelen.
Met twee simpele handelingen geniet je optimaal van de warmte en koude van DEVO. Je zorgt er zo voor dat je ook tijdens warme dagen een comfortabele binnentemperatuur hebt. Hoe de topkoeling precies werkt, lees je in dit bericht:
Hieronder leggen we uit wat je moet doen om de topkoeling goed in te stellen.
Stap 1: Instellen topkoeling
Er zijn twee verschillende manieren om de topkoeling in te schakelen. Welke optie je gebruikt, verschilt per woning:
Schakel de woonkamerthermostaat over op koelen. Bij veel woningen kun je simpelweg de stand op de woonkamerthermostaat omzetten van verwarmen naar koelen. Hiermee schakelt de regeling van de verdeler van de binnenhuisinstallatie over naar koelen.
Zet de fysieke schakelaar bij de hoofdverdeler om. Bij sommige woningen is er een fysieke schakelaar bij of op de hoofdverdeler van de vloerverwarming voor het omzetten van verwarmen naar koelen. De hoofdverdeler van de vloerverwarming bevindt zich bij de meeste woningen beneden onder de trap.
In de handleidingen van de binnenhuisinstallatie en eventueel van de thermostaat vind je op welke manier je kunt overschakelen.
Stap 2: Hendels omzetten in de meterkast
Naast het instellen van de topkoeling, adviseren wij om twee hendels in de meterkast om te zetten. Hiermee voorkom je eventueel ongemak tijdens verwarmen of koelen van jouw woning.
Met het omzetten van de hendels schakel je in het voorjaar de warmtelevering over op koellevering. In het najaar schakel je op de omgekeerde manier de koellevering uit en de warmtelevering weer in. En geen zorgen: het omzetten van deze twee hendels heeft geen invloed op de levering van warm tapwater.
Hoe je deze hendels precies kunt omzetten, leggen we uit op de instructiekaart en in onderstaand filmpje:
Aangenaam koel in huis
Is de koeling ingeschakeld? Dan kun je de thermostaat gewoon op dezelfde temperatuur laten staan. Er stroomt namelijk automatisch koud water door de leidingen als de temperatuur stijgt. Wel zo makkelijk! Vind je het te koud in huis, stel dan de temperatuur op de thermostaat hoger in. Bij een hogere ingestelde temperatuur gaat de topkoeling pas aan zodra de ruimte temperatuur boven de ingestelde waarde is.
Let op: Wij adviseren om maar één keer per jaar de omschakeling uit te voeren van verwarmen naar koelen en andersom. Dat betekent dat je in het voorjaar, wanneer het buiten warmer wordt, overschakelt naar koelen. En pas in het najaar, als het weer kouder wordt, weer terugschakelt naar verwarmen.
Update: status koeling in de wijk
Vorig jaar bleek dat de binnenhuisinstallatie van veel woningen op de A, B, C en D eilanden niet voldeden aan de aansluitvoorwaarden van DEVO. Als de binnenhuisinstallatie niet voldoet aan deze aansluitvoorwaarden, is er sprake van een verborgen gebrek in de woning. In dit geval zorgde een verkeerd werkende klep bovendien voor problemen met de levering van koeling. Hierdoor ontstond soms problemen in de woning, zoals geluidsoverlast. Of er werd te veel of juist te weinig koude voor koeling geleverd. Om deze problemen op te lossen, hebben we 415 woningen benaderd voor het vervangen van de verkeerd werkende klep in de binnenhuisinstallatie.
In de periode tussen april en september 2023 verving Schans installaties de verkeerd werkende klep in de koeling bij 397 van de 415 woningen. Hiermee zijn de problemen in de binnenhuisinstallatie opgelost of voorkomen. Ook voldoet de binnenhuisinstallatie nu aan de aansluitvoorwaarden van DEVO. De laatste 18 woningen zijn of worden door DEVO benaderd om deze aanpassing nog uit te laten voeren. Daarnaast bleek onlangs dat 38 woningen in de Veenderij het probleem in de koeling ook hebben. De bewoners van deze woningen worden binnenkort ook benaderd voor de aanpassing.