Duurzame Energie Veenendaal-Oost

Energiesysteem | Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Het duurzame energiesysteem van DEVO bestaat uit verschillende elementen, die zich eigenlijk grotendeels buiten de woningen bevinden. De belangrijkste onderdelen zijn de warmtepompen, ondergrondse opslaglocaties voor warmte en koude en een warmtekrachtcentrale. In uw eigen woning komt verder dus geen bijzondere apparatuur voor de opwekking van warmte en koeling. Via de leidingen van het distributiesysteem wordt de warmte of koeling gedistribueerd naar de woningen.

Warmte uit de bodem

Het interessante van een warmtepomp is dat je met relatief weinig energie heel veel warmte uit het water kunt halen. Het enige wat je nodig hebt, is steeds nieuw water. Dat hoeft overigens niet echt warm te zijn. Wij gebruiken heel gewoon grondwater van 12˚C. Daar halen we warmte uit, die we gebruiken om het water in onze leidingen op te warmen. Het daardoor gekoelde grondwater pompen we een stuk verderop de grond weer in.

Warme en koude bronnen

De effectiviteit van het systeem is gebaseerd op het opslaan van warmte en koude. Doordat we in de winter het sterk gekoelde water de grond in pompen (85 meter diep, dus daar merkt niemand iets van), ontstaat een soort ‘bel’ met koud grondwater. Dat gebruiken we in de zomer weer om de huizen mee te koelen! Het in huis opgewarmde water gaat terug de grond in aan de warme kant. Klaar voor de verwarming in de volgende winter.

Verwarming

Het hart van het systeem is het Energiehuis waar de warmtepompen en de warmtekrachtcentrale zijn gehuisvest. Het Energiehuis ligt nabij de fietstunnel onder de Rondweg-oost en wordt gekenmerkt door de natuurlijke inpassing in de omgeving. De warmtepompen en de warmte verwarmen het water in de leidingen voor ruimteverwarming. Ook zorgt het duurzame energiesysteem voor de warmte die nodig is voor uw warme kraanwater.

Zakelijk geïnteresseerd?

Bent u zakelijk betrokken bij de duurzame energievoorziening in Veenendaal-oost? Klik dan hier voor de zakelijke site met meer informatie. Login zakelijke site

Gemeente Loket

Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over het opzetten van een lokaal energiebedrijf via een publiek-private samenwerking? Klik dan hier. Login zakelijke site