in Jouw woning

Warmte en koeling via je vloer 

In Veenendaal-oost ligt geen aardgasnet. In plaats daarvan ligt er een lokaal warmtenet dat gebruik maakt van warmte/koudeopslag (WKO) in de bodem. Net zo comfortabel en een stuk duurzamer. Wat betekent de aansluiting van jouw huis op het DEVO warmtenet precies?

Het duurzame energiesysteem van DEVO zorgt ervoor dat jouw huis aangenaam warm is op koude dagen en lekker koel op warme dagen. Het zorgt ook voor warmtelevering voor het maken van warm kraanwater. 

Lage temperatuur verwarming

Dat is duurzaam én comfortabel! 

minder stoken, meer comfort

Lage temperatuur verwarming 

In de meeste bestaande bouw is een centrale verwarming met radiatoren. Als het buiten koud is, pompt de verwarmingsketel water van 80 à 90 graden naar de radiatoren. Die worden heet en verwarmen de lucht in de kamers. De lucht stijgt op en blijft grotendeels tegen het plafond hangen. Om het toch comfortabel te krijgen moet de bewoner óf de lucht in beweging brengen met een ventilator, óf warmer stoken. Dit kost onnodig veel energie. Vandaar dat er steeds vaker wordt gekozen voor lage temperatuur verwarming, afgekort LTV.

 

Lage temperatuur werkt nét zo goed

In plaats van kleine radiatoren die heel heet worden, kun je ook werken met grote oppervlakten en lagere temperaturen, tot circa 45 graden. Hierdoor hoeft je minder hard te stoken, terwijl het tot eenzelfde of zelfs een beter comfort leidt. En met minder stoken, bespaar je bovendien energie en dus geld. Verwarmen en koelen gaat via buizen in de vloer. Hiermee wordt de ruimte net zo goed warm, maar zonder de nadelen van radiatoren met hoge temperaturen.

 

Warmte en koeling via de vloer

Vloerverwarming verwarmt de ruimte heel gelijkmatig waardoor het al veel eerder behaaglijk is. Daardoor kun je de thermostaat wat lager zetten. Dit scheelt voor elke graad Celsius maar liefst 6% stookkosten! Bijkomend voordeel van dit duurzame energiesysteem is dat je in de zomer, als het erg warm is, koud water door de leidingen kunt laten stromen. Hierdoor kan de temperatuur in huis een paar graden dalen ten opzichte van de buitentemperatuur.  

comfort op maat

De afleverset

DEVO levert een standaard afleverset, ook wel aansluitunit genoemd. Wij installeren deze in je meterkast en we zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Met deze afleverset heb je ruim voldoende warm water voor douche, bad en keuken.  

 

Het verwarmings- en koelingssysteem in je woning (bijvoorbeeld de vloerverwarming) wordt niet aangelegd door DEVO. Deze valt onder de verantwoording van de ontwikkelaar, verhuurder of jouzelf. De afleverset in de meterkast is eigendom van DEVO.

Wat je moet weten

Zo haal je het meest uit jouw vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming zoals bijvoorbeeld vloerverwarming geeft een comfortabele, gelijkmatige warmte. Wel zijn er specifieke zaken waar je even extra op moet letten. Denk aan de wat langere reactietijd, het belang van ventilatie en de keuze van de juiste vloerbedekking bij vloerverwarming.

 

Gelijkmatig en geleidelijk 
LTV via bijvoorbeeld vloerverwarming wordt nooit echt heet. Daarom kun je niet ‘even snel’ een paar graden warmer stoken. Sterker nog, je kunt de verwarming het beste altijd op dezelfde temperatuur laten staan. Dus ook ’s nachts of als je een weekend weg gaat. Gelijkmatig continu verwarmen kost minder energie dan steeds opnieuw opwarmen. Als je voor langere tijd op vakantie gaat, kan de temperatuur wel eventueel wat lager. Hou er dan wel rekening mee dat het bij terugkomst enkele uren kan duren voor je huis weer op temperatuur is.

 

Goed ventileren 
De woningen zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd, dat er geen kieren meer zijn waar frisse lucht naar binnen komt. Zorg daarom voor goede werking van de in jouw huis ingebouwde ventilatiesystemen en hou alle roosters schoon en open. Dit garandeert een gezond binnenklimaat.

 

Nooit spijkeren of boren! 
Bij vloerverwarming liggen er overal leidingen door de vloer. Sla dus nooit een spijker in de vloer en boor geen gaten voor kabels en dergelijke. De kleinste vergissing kan tot enorme schade leiden. Als je vloerbedekking wilt vastleggen, kies dan voor lijm. Geef bij jouw leverancier aan dat je gaat lijmen op een cementen of anhydriet dekvloer met vloerverwarming. Zo weet je zeker dat je de juiste lijmsoort koopt. 

 

Type vloerbedekking

Niet elk type vloerbedekking is even geschikt voor vloerverwarming. Hieronder ons advies:

 

  • Natuursteen - Altijd toepasbaar
  • Tegels (plavuizen) - Altijd toepasbaar
  • Hout, parket - De meeste soorten parket zijn toepasbaar. Parket van zacht hout (zoals beuken, vuren en berken) is niet geschikt voor toepassing met vloerverwarming. Ook parket van lange planken is niet geschikt.
  • Linoleum, marmoleum - Altijd toepasbaar
  • PVC, zeil, laminaat - Altijd toepasbaar, mits het direct op de vloer wordt gelijmd (dus niet zwevend wordt gelegd).
  • Tapijt of tapijttegels - De meeste soorten tapijt zijn toepasbaar. Tapijt met een foamrug of hoogpolig tapijt is echter niet geschikt. Ook mag er geen ondertapijt gebruikt worden.

 

Welke vloerbedekking je ook kiest, het is belangrijk dat de isolatiewaarde ervan lager is dan de voorgeschreven waarde van het verwarmingssysteem in jouw huis. Als je twijfelt over een vloerbedekking, vraag dan na bij de leverancier van de vloerbedekking wat de isolatiewaarde ervan is.

warm tapwater

Ook jouw kraanwater wordt duurzaam verwarmd 

DEVO zorgt niet alleen voor de warmte die nodig is om jouw huis te kunnen verwarmen. Ook het verwarmen van water uit de kraan regelt het duurzame energiesysteem.  

 

Een warmtewisselaar in de afleverset verwarmt koud drinkwater. Het opgewarmde water stroomt naar de kranen in keuken of badkamer. Dit gebeurt via een gescheiden systeem, waardoor drinkwater niet in contact komt met water van het warmtenet. Het waterverbruik betaal je rechtstreeks aan het betreffende waterleidingsbedrijf.

 

Eén van de eigenschappen van een collectief warmtenet zoals DEVO warmtenet, is dat je bij het tappen van warm water, niet direct warm water geleverd kan krijgen. Op de afleverset zit een warmhoudstand om deze op temperatuur te houden. Afhankelijk van de afstand tussen de kraan en de afleverset is er meestal binnen 20 seconden doorlopend warm water van circa 58°C. Conform de richtlijn mag dit maximaal 35 seconden duren voor je warm tapwater hebt.